Nieuws

De juiste betaalmethoden voor je webshop

 

Het einddoel van elke e-commerce website is uiteindelijk altijd verkopen. Daarom is het net enorm belangrijk dat je klanten in een veilige en vertrouwde betaalomgeving de betaling kunnen uitvoeren. Er zijn een heel aantal zaken die in orde moeten zijn om een converterende webshop te hebben, maar een veilige manier om te betalen is essentieel.

E-commerce bedrijven hebben verschillende opties ter beschikking als het gaat om online betalingen. Wil je graag weten hoe je best een online betaalsysteem kiest? Welke online betaalmethoden er zijn? Lees dan zeker verder!

1. Wat zijn Payment Service Providers?

Je hebt een webshop en bent op zoek naar een goeie manier om betalingen aan te bieden. Maar hoe verloopt nu juist een betaalproces? We gaan hier niet te diep op ingaan, maar gaan je de basis uitleggen. In principe is verkoop en betalingen op een webshop zo eenvoudig als in de winkel; je klant doet een aankoop en er gaat een geldtransactie van zijn of haar bank naar jouw bankrekening. Het verschil is dat je in de winkel gebruik maakt van een betaalterminal of cash en bij een webshop kan dit uiteraard niet. Webshops maken gebruik van een Payment Service Provider of een PSP. Als eigenaar van een webshop is een betrouwbare PSP één van de eerste zaken waar je naar op zoek moet als je een betaalmodule wilt uitwerken. Een PSP heeft overeenkomsten met verschillende banken, zodat ze bijvoorbeeld kunnen nakijken of er voldoende fondsen op de rekening van je klant staat.

Hoe kies je de Payment Service Provider voor jouw webshop?

  • Kijk naar de kosten! Sommige providers vragen een opstart kost, andere PSP's rekenen deze door in hun abonnementskost. Daarnaast kan het ook dat je kunt betalen per aankoop. Dit kan op twee manieren: je kunt een vast bedrag per transactie betalen of een percentage van het aankoopbedrag.
  • Collecterend versus distribuerend: Het verschil is simpel! Een collecterende PSP incasseren het geld van jouw klanten en schrijven het nadien over op jouw rekening. Een distribuerende provider ontvangt het geld niet zelf, maar speelt tussenpersoon. Waardoor je zelf ook nog een contract zult moeten afsluiten met een bank.
  • Welke uitbetaal-termijn heeft de PSP? Dit kan sterk variëren: dagelijks, wekelijks of maandelijks.
  • Modules en plug-ins? Sommige betaalproviders hebben modules en plug-ins die de integratie in je webshop makkelijker maken. Zo zijn er PSP's die een Magento-module aanbieden.

Enkele voorbeelden van Payment Service Providers zijn Mollie, Ingenico, MultiSafePay en Adyen. Niet alleen maken ze het betalen intuïtief voor de klant en makkelijk voor de eigenaar van de webshop. Ze hebben ook als grote voordeel dat ze vaak herkenbaar zijn voor consumenten. Omdat ze herkenbaar zijn, zal de kans groot zijn dat je klant er al een goeie ervaring mee gehad heeft. In dat opzicht voelt het vertrouwd aan voor je klant en zullen ze sneller overgaan tot een aankoop. De kans op een abandoned cart wordt dus kleiner.

 

Afbeelding - Betaalmethoden

2. Wat zijn betaalmiddelen voor e-commerce?

 

Er is een verschil tussen een payment provider en de verschillende betaalmiddelen. Betaalmiddelen of betaalmethoden is één manier om je betaling uit te voeren. Denk hierbij aan Bancontact, creditcard...

De meest gebruikte betaalmiddelen in België zijn:

  • Bancontact: Laat Belgische consumenten toe om via hun eigen bank te betalen. Sinds kort kunnen consumenten via de Bancontact app op hun telefoon makkelijk betalingen uitvoeren met een QR-code.
  • Creditcard: Kredietkaarten, zoals Visa en Mastercard, bieden mensen over de hele wereld de kans om aankopen uit te voeren.
  • Achteraf betalen: Deze methode zit in de lift. Bedrijven zoals Klarna en Afterpay bieden consumenten de mogelijkheid om nadien te betalen. Zo wordt de drempel verlaagt om een aankoop uit te voeren en verhoogt de conversie van je webshop.
  • iDEAL: Wordt voornamelijk gebruikt in Nederland. iDEAL geeft je klanten de mogelijkheid om af te rekenen in de vertrouwde betaalomgeving van hun eigen bank. Wil je als Belgische webshop verkopen in Nederland, dan heb je iDEAL nodig.
  • PayPal: Via een rekening op PayPal kunnen consumenten afrekenen op jouw webshop. Ze kunnen geld opladen op deze rekening en betalen dus met hun "virtuele portemonnee".
  • Overschrijving: Deze methode wordt steeds minder gekozen, omdat ze meer stappen vereist. Toch wordt ze vaak nog gekozen door een oudere doelgroep.
  • Direct Banking: Veel banken bieden de mogelijkheid om af te rekenen in hun online banking. Je consument wordt doorgestuurd naar de app of website van de bank en voert de betaling daar uit in een vertrouwde omgeving. Voorbeelden zijn KBC/CBC, Belfius en ING Homepay.

Er zijn er nog een aantal anderen die je mogelijk kent, zoals Maestro, Incasso, Sofort (voornamelijk in Duitsland gebruikt), gespreid betalen en giftcards.

 

3. Tips om de betaalmethoden voor je webshop te kiezen

 

Je weet nu welke er zijn, maar wilt ook graag weten welke betaalmethoden je zelf moet aanbieden? We zullen je al de belangrijkste tip meegeven: kies er zeker meer dan één! Je moet als webshop verschillende opties aan je consument aanbieden, zo heb je meer kans dat hij zijn aankoop zal afronden. Het is mogelijk om voor één betaalmethode te kiezen en deze aan te bieden. Maar consumenten zijn gewoontebeesten en hebben vaak één favoriete manier om te betalen. Verschillende Payment Service Providers bieden dan ook meerdere betaalmethoden aan om te integreren op je webshop.

We geven je enkele tips om de juiste betaalmethodes te kiezen voor jouw webshop.

  • Bekijk je doelgroep. Veel hangt af van je doelgroep van je e-commerce activiteit. Welke betaalmethodes gebruiken ze? Zijn ze early adopters en goed mee met nieuwe technologieën of heb je een oudere doelgroep? Ook belangrijk om te kijken op welke devices je meeste aankopen gebeuren. Sommige betaalmethodes zijn beter geschikt voor betalingen via mobiel dan andere.
  • Er zijn lokale verschillen. We hebben eerder verteld over hoe iDEAL meer gebruikt wordt in Nederland, Sofort in Duitsland en Bancontact in België. Afhankelijk van waar je de meeste verkoop genereert, zul je andere betaalmiddelen moeten voorzien op je website. In de Nederlandse wetgeving is achteraf betalen bijvoorbeeld verplicht. Dus als je op de Nederlandse markt veel verkoopt, dan is het ook als Belgische webshop goed om na te denken om dit aan te bieden.
  • Wat zijn de integratiemogelijkheden? Zeker bij de zoektocht naar een goed betalingsplatform dat verschillende betaalmethoden aanbiedt, is het belangrijk om te gaan kijken naar hoe goed deze zal draaien op jouw webshop. Is er bijvoorbeeld een integratie met Magento beschikbaar?
  • Bepaal je prioriteiten! Wat is voor jouw webshop het belangrijkste? Welke functionaliteiten moeten er zeker aanwezig zijn in je PSP? Wil je one-page check-out, fast check-out aanbieden aan je klanten?

Er zijn veel opties en mogelijkheden om het betaalproces af te stemmen op jouw webshop. Houd rekening mee dat je het vertrouwen van je klant wilt behouden tijdens het hele betaalproces, van producten toevoegen aan het winkelmandje tot de verzendbevestiging. Dit kan je alleen bekomen door een omgeving te creëren die vertrouwd en herkenbaar aanvoelt.

 

Meer weten over betaalmogelijkheden voor webshops?

 

Hulp nodig bij het integreren van je betaalmethoden? Neem gerust vrijblijvend contact op met één van onze experten!